En bok for Moss’ byjubileum i 2020

Med tanke på at Moss by i 2020 skal feire sitt 300-årsjubileum, har jeg, som en av forfatterne av den nye boken om Mosseskogen, lyst til å gjøre folk der ute oppmerksomme på at dette er en bok som også inneholder en masse spennende stoff om historien til byen Moss. Selv om boken opprinnelig sprang ut av et ønske om å fremme vern av Mosseskogen, det store friluftsområdet mellom Moss by og bydelen Kambo, så bestemte vi under arbeidet med boken at den også skulle ta for seg de områdene som ligger omkring denne skogen, og da ikke minst den bydelen som gjerne kalles Verket, siden den har vært av stor betydning for både selve Mosseskogen og for mange av dem som bor like ved denne skogen.

I boken forteller vi derfor, over flere kapitler, den fascinerende historien om hvordan stedet Moss ble til, herunder den tidlige bruken av Mossefossen, aktivitetene til jernverket og det hundre år lange forholdet mellom byen og dens viktigste hjørnesteinsbedrift, M. Peterson & Søn, den såkalte cellulosen.

I tillegg har vi viet et eget kapittel til de store og dramatiske slagene som fant sted i og ved Moss, mellom svenske og dansk-norske styrker, på begynnelsen av 1700-tallet. Det sistnevnte en en del av Moss’ og Norges historie som, såvidt jeg vet, aldri er blitt fortalt i slik detalj, og på en så tydelig og interessant måte, som Ernst S. Andersen nå gjør i praktboken om Verket, Mosseskogen og Kambo.

I denne 360 sider tykke boken skulle det altså være mye av interesse også for dem som ikke bor i det aktuelle området, eller som ikke alt har noe forhold til Mosseskogen. For historien vi forteller i denne boken er, i stor grad, også historien om opprinnelsen til Moss, og om det som i århundrer var en av de viktigste delene av Moss by – og severdigheter som Mossefossen, Konventionsgården og de gamle arbeiderboligene gjør fortsatt Verket til et område som er vel verdt et besøk.

Med det ønsker jeg leserne en gledelig jul, og et inspirerende byjubileum i 2020!

Edmund Schilvold

P.S. Dersom du er interessert i å kjøpe boken, kan du ta kontakt med Lars Olav Brandsæter; tlf. 901 09 435.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s