Sommerkveld ved eng på søndre Jeløy

alby_stalsberget_meadow_red_flowers_evening_7816
Eng av tjæreblomster, et sted på søndre Jeløy

2010 var et begivenhetsrikt år. I mai var jeg tre uker i Irland i forbindelse med et fotokurs jeg arrangerte der, og i juni reiste jeg til Amerika. Imellom disse reisene rakk jeg akkurat å arrangere nok et helgekurs i fotografering hjemme på Jeløy. Dette bildet ble tatt i forbindelse med det kurset, den første dagen jeg var ute med deltagerne. Etter å ha fotografert oss bortover kysten i området ved Alby, kom vi tidlig på kvelden bort til denne nydelige blomsterengen, som jeg foretrekker ikke å avsløre hvor er.

Det finnes en rekke slike naturlige blomsterenger på Jeløy, som er viden kjent for sitt store biologiske mangfold, men dette er en av de mest spesielle (bildet viser kun en del av den), og i begynnelsen av juni, da vi var der, er gjerne blomstringen på sitt aller kraftigste.

Akkurat denne kvelden var det dessuten et særlig strålende motlys fra sørvest på grunn av den klare himmelen, noe som framhevet blomstene på en usedvanlig fin måte. Kombinasjonen av høylysene skapt av dette motlyset, og kveldens lange og dype skygger, bidrar også til å gjøre bildet interessant.

Hvorfor går jeg i slik detalj om dette? For å vise det kan være mye man som betrakter av et tilsynelatende «enkelt» bilde som dette ikke tenker over at fotografen måtte passe på.

Hadde vi kommet en time tidligere, hadde sola stått høyere på himmelen, og motlyset ville da ha vært vesentlig mindre effektfullt, og skyggene klart kortere. Hadde vi kommet en time senere, ville sola ha stått for lavt. Hele engen ville ha ligget i skygge.

Betrakteren ser heller ikke platen av skumplast jeg måtte holde over objektivet mens jeg tok dette bildet, for å skygge for sola og unngå refleksjoner i glasset … Eller tiden som ble brukt på å finne et standpunkt ved denne engen som kunne gi en tilfredsstillende komposisjon.

Jeg håper bildet formidler til deg noe av den vidunderlige, litt mystiske følelsen som slike fine junikvelder ute i naturen og det lave sollyset alltid har gitt meg. Men bare de som selv har opplevd slike kvelder, kan vite akkurat hva jeg snakker om …

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s