Nytt helgekurs i digitalfoto i Stavanger

Er du en ivrig fotoamatør (eller begynnende profesjonell) som ønsker å lære mer om både kamerabruk, komposisjon og digital bildebehandling og arbeidsflyt? Liker du å ta bilder ute i naturen, og i de store landskapene på Jæren og i Ryfylke? Har du lyst til å møte noen likesinnede, og til få inspirasjon til å utvikle fotograferingen din videre? Da er det ikke umulig at du bør se nærmere på dette nye og foreløpig unike kurset i Stavanger-regionen.

(Dette kurset kan også arrangeres i Ålesund-området, se informasjon lenger ned for aktuelle datoer i 2020.)

Kurset går på dagtid, over to helger etter hverandre, og inneholder en nøye gjennomtenkt kombinasjon av praktisk fotografering utendørs, fortrinnsvis på spennende steder ute i naturen, og undervisning i klassisk komposisjon, digital arbeidsflyt og bildebehandling i Photoshop inne i et passende kurslokale, ved hjelp av projektor.

IMG_9897
Timen etter solnedgang byr ofte på spennende bildemuligheter, især i klarvær, når det blålige kveldslyset kan være veldig sterkt, og den varme gløden etter solnedgangen gjerne henger igjen over horisonten i vest. Men «blåtimen» byr også på utfordringer knyttet til behovet for langtidseksponering. Her en stille høstkveld ved Limavannet. Foto: Edmund Schilvold

Kort fortalt blir opplegget som følger:

Fotokurset starter på en lørdag formiddag, med fem timer inneundervisning (inkludert en hyggelig spisepause midtveis), og fortsetter på søndag morgen, med seks timer med praktisk fotografering i friluft (igjen inkludert en pause). Dette opplegget gjør at vi kan innlede kurset med temaer som egner seg best for et klasserom, og så gi oppgaver basert på disse temaene dagen etter.

Helgen etter fortsetter kurset med nye seks timer med fotografering ute i naturen lørdagen, og avsluttes så med fem timer inneundervisning søndagen. Vi kan dermed avrunde kurset med en gjennomgang av utvalgte bilder tatt av deltagerne, og med studier av aktuelle grep hva bilderedigering og publisering angår.

Oppdelingen i to helger er en endring vi har gjort på bakgrunn av erfaringer fra mer enn 30 tidligere helgekurs i digitalfotofrafering andre steder i landet. Disse tidligere helgekursene ble avholdt over én enkelt langhelg, gjerne fra fredag ettermiddag til søndag ettermiddag, men tre dager på rad med intensiv undervisning viste seg av og til å være litt i meste laget på én gang, selv for de mest entusiastiske. Dessuten ble det liten eller ingen anledning for deltagerne til å fordøye og prøve ut den nye kunnskapen på egenhånd før kurset var slutt. Med dette reviderte opplegget skulle disse problemene være løst. Deltagerne får nå fem dager hvor de kan tenke over og teste ut det de har lært før kurset fortsetter.

Et av hovedmålene med kurset vil være å gi deltagerne en forståelse av hele prosessen fra ”kamera til print” (som noen har kalt det), eller fra idé til publisering (på web, utskrift eller i bok, f.eks.) – en forståelse som vil gjøre dem i stand til å arbeide på en bedre måte, både ute i «felten» og på PC-en, skape bilder av topp kvalitet, og unngå de fleste vanlige feilene og fallgruvene.

Vi ønsker også at deltagerne skal få en bedre forståelse av fotografi som kunstform, og vi kommer derfor til å fokusere vel så mye på motiver, bildekomposisjon, lys og stemninger som på kamerautstyr og datateknologi.

Lederen av kurset vil være Edmund Schilvold, en 39 år gammel forfatter, skribent og fotograf med betydelig undervisningserfaring. Tilbake i 2008 utviklet han et nytt opplegg for helgekurs i digitalfotografering basert på inspirasjon fra ”workshops” i Storbritannia og Amerika, og i årene som fulgte arrangerte han mer enn 30 slike helgekurs, i hovedsak på Jeløy i Oslofjorden («Oslofjordens perle»), men også i Valdres, Vågå, Stavanger, Ålesund og Irland.

IMG_0331
Nærheten til storhavet gjør at vinteren sjelden byr på slike forhold i Stavanger-området. Så når muligheten for å forevige snødekte og solopplyste landskap først kommer, kan det være kjekt å være forberedt, og i dette tilfellet innebærer det blant annet å vite litt om fokusering og eksponering. Foto: Edmund Schilvold

Etter noen år med redusert kursaktivitet er han nå tilbake som kursarrangør, men denne gang med base i Stavanger istedenfor ved Oslofjorden.

Siden han flyttet til Rogaland i 2015 har Schilvold saumfart både Stavanger-regionen og andre deler av fylket på jakt etter de flotteste naturperlene, og han har nå stor lyst til å vise nye kursdeltagere noen av de fantastiske fotomulighetene Rogaland har å by på. I tillegg har han rundt femten års erfaring med foto og bildebehandling å ta av. Som pedagog og guide vil han gjøre sitt ytterste for å gi deg en hyggelig, lærerik og minneverdig kursopplevelse.

Kurs i Stavanger-regionen i 2020:

Lørdag 22. og søndag 23. februar og lørdag 29. februar og søndag 1. mars (lagt til skolens vinterferie her i Rogaland)

For dem som ikke kan i vinterferien, kan det bli mulig å delta på et kurs nummer to én måned senere:

Lørdag 21. og søndag 22. mars og lørdag 28. og søndag 29. mars

Kurs i Ålesund-området i 2020:

Lørdag 28. mars og søndag 29. mars og lørdag 4. april og søndag 5. april (lagt til påskeferien)

Tider: Innedager (dag 1 og 4) 12–17, utedager (dag 2 og 3) 12–18. Forbehold om mindre endringer for å tilpasse kurset til værforholdene og årstidene.

Noen fakta om kurset:

Antall timer i alt: 22

Antall deltagere: Maksimum seks – dette sikrer at ingen ”forsvinner i mengden”, og at alle får en god porsjon individuell oppmerksomhet.

Pris: 4.379,-

Enkel bevertning inkludet på innedagene

Påmelding: Løpende, via kontaktskjemaet på denne websiden (se «Ta kontakt» øverst til høyre). Når du melder deg på, vil du etter en stund få tilsendt en faktura for kursavgiften. Denne må betales innen oppgitt frist for at påmeldingen skal forbli gyldig. Ved avbestilling inntil 14 dager før kursets begynnelse vil 50 prosent av innbetalt kursavgift bli refundert. Hvis avbestillingen kommer senere enn dette, har vi dessverre ikke anledning til å gi noen refusjon (i noen tilfeller vil vi imidlertid kunne tilby den som må trekke seg en plass på et senere kurs, men dette kan ikke garanteres). Deltakerne anbefales å tegne en vanlig reise- og avbestillingsforsikring hvis de bestiller flybilletter og/eller overnatting på grunn av kurset.

IMG_9368
Dette bildet fra en sen sommerkveld i nærheten av Byrkjedal kan framstå som veldig enkelt, men komposisjonsmessig er det nok mer gjennomtenkt enn den uerfarne ved første øyekast innser. Foto: Edmund Schilvold

Overnatting: Dette er ikke inkludert i kurset, og må ordnes av hver enkelt deltaker hvis det er behov for det. Ta gjerne kontakt hvis du ønsker anbefalinger. Stavanger-området har alt fra luksushoteller til rimelige campinghytter.

Nødvendig utstyr:

Digitalt kamera (speilrefleks anbefales, men et avansert kompaktkamera, med mulighet for manuelle innstillinger, kan også fungere) og fotostativ.

En bærbar PC eller Mac med programmer for bildebehandling (akkurat hvilke du trenger kommer vi tilbake til, men vi holder oss normalt til nyere utgaver av de kjente programmene fra Adobe – Photoshop, Lightroom, etc. – siden det fortsatt er Adobe som setter standarden for bilderedigeringsprogrammer).

Når det gjelder Adobe Photoshop, så behøver ikke dette programmet å koste så mye som du kanskje tror! Hvis du ikke har det fra før av, kan du laste ned en gratis prøveutgave, og hvis du vil fortsette å bruke det videre, er det nå mulig å gjøre det ved å tegne et abonnement som kun koster ca. kr. 200,- i måneden.

Møtested innedager: Sannsynligvis ”Byhaugkafeen” – et hus på Byhaugen, et høydedrag like nord for Stavanger sentrum. Vi leier hele huset, slik at vi får ro. Andre lokaler kan også være aktuelle.

Møtesteder utedager: Aktuelle områder er Mosterøy / Utstein og Rennesøy, Lutsi-vassdraget i Sandnes kommune, strendene på Jæren, Høgsfjorden og Frafjord, m.fl. Mer avslører vi ikke her!

Detaljert informasjon om opplegg, møtesteder m.m. vil bli gitt i programmet for kurset, som vanligvis sendes ut til de påmeldte cirka en måned før kursstart.

Ikke nøl med å ta kontakt hvis du har spørsmål!

Les gjerne noen av tilbakemeldingene fra tidligere kursdeltagere.

frafjord_8255
Det ustadige været i Rogaland gir ofte lys- og skyggeeffekter som forandrer seg nesten fra øyeblikk til øyeblikk. Det kan sette fotografen på betydelige prøver, men gir også større muligheter for skape interessante bilder. Foto: Edmund Schilvold
jaeren_ved_bore_7958
Ute i det vidstrakte Jæren-landskapet, spettet med alle slags bygninger og landbruksgjenstander, kan det være en utfordring å avgjøre hva man skal ta med i et bilde, og hvor man skal plassere det hen. Foto: Edmund Schilvold

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s