Les uttalelser om mine første to bøker

Praktboken For alltid Jeløy. En hyllest til Oslofjordens perle (2006)

————————————————————————–

Etter min mening er dette en bok alle mennesker burde ha i sitt hjem. Jeg har jobbet på en skoleoppgave (…) siden i høst, og brukte Tittut som utgangspunkt. Jeg er opprinnelig fra Finland, og var ikke så godt kjent med Jeløy (…). Ved en tilfeldighet kom jeg over boka di på biblioteket, og har brukt den som inspirasjonskilde hele veien i mitt arbeid. Så jeg må få takke deg så mye for ditt uerstattelige bidrag! Sjelden ser jeg det norske språket få så mye farge, dybde og følelser. Snakker om kvalitet! Å lese boka er som å følge sildrende vann i en liten bekk, og hilse på alt spennende vannet møter underveis.

Susanne Lillandt, Son
I eposter mottatt 12. og 18. mai 2015

————————————————————————–

”(…) det er en vakker og poetisk gavebok (…)”

Aud-Kristin K. Haldorsen
Innkjøpsansvarlig for kulturhistorie og kunst på Tanum Karl Johan
I epost mottatt 16. november 2010

————————————————————————–

“(…) imponerer meg, trivelig lesning.”

Dag Lunder, Gjøvik
Epost 2. mars 2009

————————————————————————–

“Som Edmund Schilvold så fint sier det i sin kjærlighetsbok til Jeløy: ’Det er lettere å rive ned enn å bygge opp, lettere å skade enn å lege, lettere å skape glansbilder enn gull.’”

Mona Stang
I leserinnlegg i Halden Dagblad
13. november 2008

————————————————————————–

“Det er en nydelig bok som burde nå langt flere!”

Sven H. Andersen, Oslo
I epost mottatt 18. august 2008

————————————————————————–

“Tusen takk for sist og for interessant foredrag og flotte illustrasjoner, og ikke minst tusen takk for tilsendt dikt! Nå har jeg akkurat kommet hjem fra påskeferie og har hatt litt tid til å lese litt i boken din. Så langt har det vært en spennende opplevelse både mht tekst og fotografier.”

Trude M. Fellkjær
Moss Soroptimistklubb
I epost mottatt 24. mars 2008

————————————————————————–

“Edmunds Schilvold har forfattet og fotografert bildene til denne flotte boka om Jeløya. Boka skildrer natur, kultur og historie på søndre Jeløy (men også nordre, red.anm.) som nettopp ble kåret til et kulturlandskap av nasjonal betydning.”

Horten bibliotek, på nettsiden “Lesetips”
I epost mottatt 29. februar 2008

————————————————————————–

“Jeg har lest din bok med stor begeistring og vil gjerne slutte meg til positiv omtale av boken!”

Jon Pål Welander, Oslo
I epost mottatt 30. desember 2007

————————————————————————–

“Din gamle rektor har i likhet med mange andre hatt stor glede av Jeløy-boken (…).”

Elisabet Gjerstad, Jeløy
Epost 29. november 2007

————————————————————————–

“Har ikke rukket å lese så mye i den ennå (opplysningene om Biørnstad var nye for meg – og veldig interessante), men ser allerede at dette holder høy klasse.”

Audun Reed Aasgaard, Nesttun
I epost mottatt 25. oktober 2007

————————————————————————–

“Først og fremst, skal frembringe hilsener fra min mormor og morfar som virkelig setter pris på Jeløy-boken din (…).”

Dan Kåre Engebretsen, Moss
I epost mottatt 6. september 2007

————————————————————————–

“Den er praktfull!”

Reidun Wendel, Drøbak
I epost mottatt 29. juli 2007

————————————————————————–

“Hei – har fått tak i boken din nå, og den er bare nydelig. Gratulerer!”

Karin Råger, Jeløy
I epost mottatt 3. juni 2007

————————————————————————–

“Var på biblioteket og fant tilfeldigvis din bok. Nå har jeg lest den, og jeg må sende deg en mail for å fortelle at du har gjort et viktig og vakkert arbeid. Du har åpnet opp enda en dimensjon i mitt forhold til Jeløy. (…) Jeg går ofte turer (…), men har ikke før jeg leste din bok, hatt forståelse av det mangfoldet av historier og mennesker som har levet her. Takk for en god opplevelse og større innsikt i det stedet jeg bor.”

Morten Jenssen
I epost mottatt 14. mai 2007

————————————————————————–

“Jeg fikk et eksemplar av “For alltid Jeløy” til jul. Den er umåtelig vakker, og som ganske fersk jeløyboer gir boka meg en ny forståelse av øyas identitet og historie.”

Hanne von Krogh Fure, Moss
I epost mottatt 1. april 2007

————————————————————————–

“Først og fremst: GRATULERER MED ET FANTASTISK FINT VERK.

Nydelige bilder, form og innhold utgjør en særdeles flott helhet som du kan være stolt av.

Vi er glade for å ha den i vårt eie.”

Henning Fries Børke, Oslo
I epost mottatt 5. februar 2007

————————————————————————–

“Tusen, tusen takk for den nydelige boka du har skrevet. Endelig en som føler som meg, tenkte jeg da jeg begynte å lese.

Du tør å bruke det språket som jeg bare har i hjertet, og du gjør det så fint. Vi har nok hatt mange av de samme naturopplevelsene og de fantastiske stemningene ved ulike årstider og forskjellig vær, som man kan oppleve på Jeløya.

Du er en fantastisk fotograf som har klart å fange mange av disse vakre øyeblikkene. (…) Nok en gang; takk for boken. Takk for at du har gjort så mye for øya ved å skrive den, og takk for alle de fine minnene den vekket i meg.”

Ragnhild Zahl, Ski
I epost mottatt 10. januar 2007

————————————————————————–

”Hei, jeg fikk den flotte Jeløy-boken til jul av min bror Harald (Hougaard) – nydelig bok med interessante artikler og flotte bilder.”

Berit Sonja Hougaard, Oslo
I epost mottatt 29. desember 2006

————————————————————————–

“En fantastisk bok! Anbefales alle! Godt språk, gode bilder, god stemning. Selv om man ikke er fra Moss eller Jeløya: Dette er årets bok!

“Rune”, i et av kommentarfeltene på Fredrikstad Blads websider
18. desember 2006

————————————————————————–

”Schilvold makter på en stilsikker og imponerende måte å flette sammen historie, naturskildringer og personlige betraktninger til en mangfoldig bok om Oslofjordens vakreste øy. En bok som vil bidra til bevisstgjøring om Jeløyas kvaliteter og hva som vil gå tapt hvis utbyggingsinteressene vinner fram. (…) ’Om hundre år er allting glemt’, sa Hamsund. La oss håpe at Schilvolds vakre og mangfoldige bok om Jeløyas natur og historie vil føre til at vi ikke glemmer. En bok som må leses både av alle som er glad i denne øya og ikke minst av alle som ønsker å endre dens karakter. Et unikt verk.”

Trond Skovdahl, Moss
Desember 2006

————————————————————————–

«Et monument over Jeløy»

Geir Hardeng, Kråkerøy
Biolog
I epost mottatt november 2006

————————————————————————–

«Intens og brennende kjærlighet»

Øystein Dahle
Worldwatch Institute
I forordet til boken

————————————————————————–

”Jeg skal ha ’De to Edmunders bok’!”

Kunde til betjeningen i Moss Libris

————————————————————————–

“Glitrende om Jeløy”

Anmeldelse i Fredrikstad Blad

Av Øivind Lågbu

Publisert søndag 17. desember 2006

De fleste østfoldinger er kjent med Alby og Galleri F15, som nylig fikk navnet Punkt Ø. Men få er klar over hvilke andre kultur- og naturverdier som denne milslange øya rommer. Naturfaglig er det ikke noe sted i Østfold som har en slik variasjon i naturtyper og arter. Og gårdene på øya har en rik historie. Nå har Jeløya endelig fått sitt eget hyllingsverk. «For alltid Jeløy» er tittelen på den 27 år gamle mossingen Edmund Schilvolds omfangsrike beskrivelse av «Oslofjordens perle».

Boken skiller seg ut fra mengden av praktverk på markedet. Det er en personlig fortelling. Forfatteren formidler egne opplevelser og skriver om mennesker han møtte på sine vandringer rundt om på Jeløya. Det er ikke noe oppslagsverk i tradisjonell forstand. Schilvold har valgt en spennende tilnærming, som krever formidlingsevne utover det vanlige for å lykkes.

Han har etter min mening kommet godt fra oppgaven. En annen anmelder mener boka er skrevet i samme ånd som Henry David Thoreaus Walden eller på norsk: Livet i skogene. Listen er med andre ord lagt svært høyt. Henvisningen til Thoreau har noe for seg. For Schilvold, som Thoreau, skriver innsiktsfullt om personlige opplevelser og om verdier som ikke kan måles i kroner og øre. For alltid Jeløy er i første rekke en bok om å føle tilhørighet og om hva nærmiljøet betyr for livskvaliteten.

Den som kanskje har bidratt mest til å ta vare på Jeløyas unike natur- og kulturverdier er Edmund Ree, som døde i fjor. Schilvold bruker et lengre kapittel til å hylle Ree; Billedkunstneren, naturverneren, amatørarkeologen og politikeren som viste et brennende engasjement for å ta vare på Jeløya. Han var omstridt, noe som ikke minst skyldes at han var forut for sin tid hva natur- og miljøforståelse angår.

I boken finner vi også flere av Rees malerier av Jeløy-landskapet. Fotografiene har forfatteren tatt selv, og de står godt til teksten. Schilvold har vært ute til alle døgnets tider og fanget det skiftende lyset.

Boken er utgitt med støtte fra Østfold fylkeskommune og Moss kommune. Det er vel anvendte penger. Og det er ikke noe krav å være Jeløy-innbygger eller -kjenner for å ha utbytte av verket. Her får man mye for pengene. Boken anbefales på det varmeste.

Link til omtalen på avisens websider: http://www.f-b.no/kultur/bokanmeldelser/glitrende-om-jeloya-1.2201586

————————————————————————–
————————————————————————–

Dikt- og bildesamlingen På lengselens gåtefulle vei (2008)

————————————————————————–
————————————————————————–

”Alt i alt er dette et fabelaktig stykke arbeid, med et meget høyt nivå på språk- og bildebruk.”

Korrekturleser Dr. Eric V. Evans om diktet Beyond It All (det lengste i samlingen)

————————————————————————–

(…) igjen, tusen takk for bøkene, har foreløpig sett på de utrolige flotte bildene, og lest Fra kanten av en seng [dikt i På lengselens gåtefulle vei], som rørte meg til tårer …

Heidi Grinaker, Fredrikstad
I epost mottatt i 2011

————————————————————————–

”Jeg er imponert! Fantastisk bok, På lengselens gåtefulle vei. Du er virkelig dyktig!!!”

Sonja Bordewich
I sms-melding, mottatt 20. oktober 2010

————————————————————————–

”Jeløy-boken din var fin, men den nye boken din [På lengselens gåtefulle vei] – å, den er helt utrolig!”

Hedvig Nilsen, Jeløy
Under samtale i 2010

————————————————————————–

”Tusen takk for boken du har skrevet! Den fanget meg. Jeg følte jeg møtte en beslektet sjel. At det er mye felles her, både i opplevelser og erfaringer, sensitivitet, en følelse av ensomhet, å føle seg annerledes. Jeg følte en slik gjenkjennelse at det støkk i meg til tider.”

Gro-Merethe Holm, Halden
I epost mottatt 23. april 2015

————————————————————————–

På lengselens gåtefulle vei – en omtale fra en vanlig leser

Av Trond Skovdahl, 2009

Førsteinntrykket er at dette er enda en praktbok med vakre naturfotografier, men man finner raskt ut at dette er noe langt mer enn det.

Boken inneholder riktignok en lang rekke fotografier, hvorav de fleste viser at Schilvold også er en dyktig fotograf. Den rent tekniske kvaliteten er også imponerende.

Schilvold avviser vår tids materialisme og overfladiske jag, og velger troen og letingen etter dypere mening som sin ledestjerne. Tekstene bør interessere alle søkende mennesker, enten man er troende eller ei. Hans tanker er fri for religiøs dogmatikk, og oppfordrer i stedet leseren til å søke etter svar på livets gåte.

I en tid preget av overfladisk materialisme og en allmenn fornektelse av livets dypere mening, er det positivt å finne en tekstsamling som åpent og ærlig tar opp eksistensielle spørsmål uten å bevege seg over i religiøst svermeri eller naiv dogmatikk.

Tekstene holder høy litterær kvalitet, og inneholder mye interessant tankegods som trolig vil være en viktig tankevekker for mange. De tar opp sider ved tilværelsen som det er svært lett å glemme i vår materielle tidsalder. Det er tekster som maner mest til ettertanke og refleksjon over tap og savn. Særlig poesien, som i stor grad er preget av melankoli og lengsel. Underveis er det også mange fine naturskildringer og uttrykk for undring over tilværelsen.

På lengselens gåtefulle vei bærer preg av at forfatteren har tenkt igjennom livets store spørsmål, og til tross for sin unge alder har han noen meget interessante konklusjoner å komme med. Forfatteren presenterer sine betraktninger med en glitrende skrivekunst, og beveger seg ut på dypt vann både bokstavelig og åndelig.

En gåtefull, mangfoldig, og original bok.

————————————————————————–
————————————————————————–

Utvalgte artikler fra mediene

————————————————————————–
————————————————————————–

Bokstøtte fra fylket

Nyhetssak i Moss Avis

Av Eva Nyhaug

Publisert tirsdag 12. september 2006

Edmund Schilvold (27) fra Jeløy har fått til sammen 40.000 kroner fra Moss kommune og Østfold fylket til sin kommende bok om Jeløy.

Det setter 27-åringen med bakgrunn som fotograf og frilansjournalist stor pris på.
– I tillegg til den økonomiske betydningen føler jeg at støtten innebærer en anerkjennelse av ideene bak prosjektet, sier Schilvold, som satser på å få boken ferdig for salg i oktober eller november.

Nå ønsker han å takke alle som har støttet ham i prosjektet, og håper velviljen rundt hans bokutgivelse kan oppmuntre mange andre som går med lignende ideer.
– Dette viser at det er mulig å få støtte, sier Schilvold.

Han begynte på praktverket «For alltid Jeløy. En hyllest til Oslofjordens perle» høsten 2003. I tillegg til å skrive og ta bilder, er det Schilvolds eget forlag som skal gi ut billedboken, som 27-åringen også har designet selv.

At det koster å gi ut en billedbok, legger han heller ikke skjul på. Derfor kommer de 40.000 kronene i støtte fra Moss kommune og Østfold fylkeskommune godt med. Schilvold regner nemlig med trykkekostnader på rundt 170.000 kroner med et opplag på 2000.

– Den høye summen har sammenheng med at boken har 300 sider, og at både papir og innbinding holder høy kvalitet, forklarer bokdebutanten, som sier han har forsøkt å lage en praktbok som virkelig viser alt det fantastiske Jeløy har av natur og kulturhistorie.

Schilvold skal ha intervjuet over 50 mennesker i forbindelse med prosjektet, og understreker at tittelen «For alltid Jeløy. En hyllest til Oslofjordens perle» ikke bare henspiller på hans eget nære forhold til Jeløy, men og intervjuobjektenes kjærlighet til øya.

Om lag 100 fotografier og det Schilvold selv kaller «poetisk tekst» er hovedelementene i den kommende utgivelsen som Schilvold hovedsakelig har finansiert av egen lomme.

– Derfor er det ekstra viktig for meg å få den ut i salg i bokandelene i Moss, Rygge og kanskje også Oslo, sier Schilvold, som mener hans bok vil være unik i sitt slag.

————————————————————————–

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s